Platinalid KPN: ‘Wat zijn de use-cases die om 5G vragen?’

Het beheer van de eigen assets optimaliseren én een bijdrage leveren aan smart maintenance oplossingen voor de Nederlandse industrie. Dat zijn de twee redenen voor KPN om lid te worden van WCM. “Wat kunnen we binnen WCM met en van elkaar leren? Dat is een interessante vraag”, zegt Johannes van der Meulen, operations manager Groot Zakelijk.

KPN sloot zich aan als platinalid bij WCM. “We willen actief meedoen”, zegt Van der Meulen. “Maar wel met focus: waar kunnen we waarde toevoegen, aan WCM en aan onszelf.”


Voorop lopen

Sector Developer Maakindustrie Paul Cobben: “We zien een ecosysteem ontstaan waarin de deelnemers elkaar helpen. Wij kunnen een belangrijke speler zijn in dat systeem door sensoren en systemen met elkaar te verbinden. Door onze deelname aan WCM hopen we te ontdekken welke vraagstukken er zijn op dit gebied en met welke partijen we hieraan kunnen samenwerken.” Van der Meulen: “We steken er veel energie in om voorop te lopen. Daar past onze deelname aan WCM goed bij. Wat zijn bijvoorbeeld de use-cases die om 5G vragen en wat moeten wij daarvoor doen? Voor ons is het interessant om te weten wie de mogelijke partners zijn en waar ze mee bezig zijn.”


5G belangrijk voor industrie

“Het klopt dat we nooit erg zichtbaar zijn geweest in de maakindustrie. Traditioneel lag onze focus meer op overheid en zorg. Ongeveer vier jaar geleden zijn we actief geworden in de Brainport-regio. Inmiddels hebben we veel ervaring opgebouwd en een aantal mooie klantcases”, licht Cobben toe. De stap richting industrie is ook logisch omdat de technologische ontwikkelingen met draadloze sensoren en data-analyse de laatste jaren enorm zijn toegenomen, zegt Van der Meulen. Cobben vult hem aan: “De industrie geeft ook aan dat 5G heel belangrijk voor hen is. Het biedt meer snelheid, een hogere betrouwbaarheid en je kunt er veel meer draadloze sensoren mee ontsluiten.” KPN is nu ‘pre-5G’ het 4G netwerk op Shell Pernis robuuster aan het maken. “November vorig jaar hebben we hiertoe een robuust 4G testnetwerk opgeleverd, waarin tevens een 5G antenne in gebruik is genomen. Hiermee ontwikkelen en faciliteren we een viertal business relevante use cases met Shell, die zowel met 4G en 5G worden getest en verrijkt. Momenteel zijn we volop bezig deze use cases te implementeren op de site van Shell Pernis.Verzamelen en verwerken van data

Telecom en ICT zijn een andere tak van sport dan de meer traditionele maakindustrie, zegt Van der Meulen. “Maar door de digitalisering komt alles bij elkaar. Zo zitten we tegenwoordig met zijn allen op een flinke berg met data die uit de assets komen. Wat kun je daarmee?” Cobben: “Onze focus ligt daarom op de ICT-vraagstukken van smart maintenance, met name het verzamelen en verwerken van data van draadloze sensoren en het oplossen van ICT-problemen die er mee te maken hebben.” KPN ontwikkelde daarom speciaal voor de maakindustrie een aantal diensten die zijn op te delen in vier clusters: industrial asset management, secure plant, digital factory en data sharing in het productie ecosysteem.


Wireless plant

Cobben en Van der Meulen zien bijvoorbeeld een rol voor KPN bij het helpen digitaliseren van werkprocessen. Cobben: “Denk aan het uitrusten van een monteur met een tablet met digitale werkbonnen en een betrouwbare verbinding, want het moet wel overal werken. Zeker als je ook ‘over the shoulder’ technieken met HD videoverbindingen op bijvoorbeeld de hele Pernis site wilt inzetten. Als je daarbij ook augmented reality toepassingen gaat inzetten, wordt 5G een onmisbaar onderdeel van de oplossing. En er wordt hier en daar al gesproken over een wireless plant. Daar heb je honderdduizenden draadloze sensoren voor nodig. Met 5G kan dat, want het kan heel veel draadloze sensoren op een klein oppervlak ontsluiten.”


Grootste ICT-netwerk

De eigen assets variëren van grote systemen in de datacenters van KPN tot de routers bij de consument. Cobben: “We hebben by far het grootste ICT-netwerk met actieve elementen die op afstand gemonitord worden.” Het standaard onderhoud aan de eigen systemen bestaat vooral uit het installeren van de laatste software patches, het tijdig vervangen van hardware en het op niveau hebben van de security. Sensoren geven signalen af als er elektrische apparatuur defect is. Van der Meulen: “Veel is redundant uitgevoerd, dus dat is een vorm van correctief zonder impact. We willen naar een situatie waarin we op basis van de sensordata kunnen voorspellen of er een storing aankomt. Je ziet nu dat de technologie zo ver is dat dit eenvoudiger wordt.”


Tekst: Pieter Pulleman

Het project SAMEN (SmArt Maintenance Enabled busiNess) onderdeel van Campione II, het vervolg op Fieldlab Campione dat nu door WCM wordt vorm gegeven, is voor Cobben en Van der Meulen de meest voor de hand liggende optie om concreet deel te nemen. Van der Meulen: "Er komt een deelproject rondom smart data dat we waarschijnlijk gaan trekken. De inventarisatie wat we precies gaan doen en met wie, die loopt nu."