Celeste Martens - Croonwolter&dros


‘WCM is hét gezicht van voorspellend onderhoud in Nederland’

“Om bij de top van de techniekbedrijven te horen, moet ons onderhoud ook op wereldklasse-niveau zijn. Dit kan alleen als we samenwerken over de gehele waardeketen. Het WCM-netwerk biedt hiervoor mooie kansen”, zegt Celeste Martens.

Martens is manager Technologie en Ontwikkeling bij de divisie Infra en is bij Croonwolter&dros het aanspreekpunt voor WCM-gerelateerde zaken. “Naast Infra zijn wij actief binnen Utiliteit en Industrie, waardoor veel WCM fieldlabs voor ons interessant zijn. Ook nemen ieder jaar enkele young professionals deel aan de WCM Summer School.”

Sluis Eefde Croonwolter&dros is sinds eind 2019 Platinum lid, maar was voor het lidmaatschap al partner in Fieldlab Camino en dan met name de Proeftuin Sluis Eefde. Samen met onder meer Rijkswaterstaat, Mobilis, SPIE en BAM werkte het in die pilot aan manieren om met het sluiscomplex van preventief en correctief onderhoud naar voorspelbaar onderhoud te gaan. “Het samenwerken in de Proeftuin heeft ons geholpen bij het monitoren van assets en het verzamelen en analyseren van data, waardoor we het beheer en onderhoud beter kunnen voorspellen.”

Draagvlak en competenties De technologie is eigenlijk al lang klaar voor voorspellend onderhoud, zegt Martens. Een sensor kopen en op een asset bevestigen zonder dat de integriteit ervan in het geding raakt, is tegenwoordig niet meer moeilijk. “De kunst is om vast te stellen wat je wilt monitoren en op welke manier. Daarnaast is het vooral het menselijke aspect; je moet draagvlak hebben én de mensen moeten de juiste competenties hebben. Dat vraagt veel aandacht en het zijn dan ook onderwerpen waar binnen WCM veel aandacht voor is.”

Aan elkaar knopen Eefde is succesvol afgerond en Martens zit volop in de denkfase over een nieuw project. “De vraag is of we een nieuwe proeftuin moeten opstarten of dat we het samenwerken in diverse pilots naar een volgend niveau kunnen tillen. Fieldlab Camino had bijvoorbeeld veel verschillende pilots met ieder hun eigen doel. Hoe kun je dat aan elkaar knopen zodat je een overzicht hebt?” Een ander punt is dat er heel veel gesproken wordt over algoritmes en de wens om daar iets mee te doen. “Ik wil dat nuanceren; voordat je met algoritmes aan de slag kunt, moet je eerst goede, geschikte en geïntegreerde data hebben. Daar moeten we eerst op focussen. Pas daarna kun je analyseren en een algoritme bouwen. En dan is het ook nog eens zo dat een algoritme niet de oplossing is voor alles. Je moet dus altijd breder blijven kijken.”

“Het samenwerken in de Proeftuin heeft ons geholpen”

Project Board Als Platinum-lid heeft Martens namens Croonwolter&dros zitting in de Project Board. “Het is erg jammer dat het door corona allemaal online moet, waardoor er weinig mogelijkheid is voor interactie. Online is het allemaal wat meer to the point. Hopelijk kunnen we elkaar binnenkort weer in het echt ontmoeten.”

Croonwolter&dros vindt samenwerking met andere partijen essentieel om antwoord te kunnen geven op uitdagingen, zoals de energietransitie of de grootste vervangings- en renovatieopgave ooit. “Het bundelen van de krachten zoals in WCM gebeurt, is daarvoor belangrijk. Daarnaast geloven wij erg in ‘wat je geeft, krijg je terug’. Er zijn weliswaar meerdere maintenance- en techniekgerelateerde gremia in Nederland, maar WCM is hét gezicht van voorspellend onderhoud in Nederland. Aan de ene kant met de innovatieprojecten en aan de andere kant de lobby richting politiek Den Haag. Daarnaast gaat het om het delen van kennis en leren van andere bedrijven in de Fieldlabs.”