Jan Schipper - Stork


‘Je kunt het als bedrijf niet meer allemaal alleen’

Jan Schipper is sinds september vorig jaar de nieuwe directeur van de business unit Asset Management Technology bij Stork. Hij erfde het WCM-lidmaatschap van zijn voorganger Mark Geerars, een van de oprichters van WCM. Vóór Stork werkte Schipper in diverse rollen in de energiesector, waarbij asset management de rode draad vormt. “Gek genoeg kende ik WCM helemaal niet.”

"Ik werd vrijwel direct aan het begin van mijn inwerktraject gewezen op het WCM-lidmaatschap van Stork. Mark is natuurlijk een van de founding fathers en er erg bij betrokken. Later in mijn introductietraject is het nog enkele keren aan de orde geweest. Daarnaast kreeg ik intern de vraag om mij een mening te vormen over onze deelname. Is het onze inspanning waard? Ik heb vervolgens gesproken met WCM-directeur Henk Akkermans, met Stork-medewerker Ferry Visser die Fieldlab Zephyros [link] trekt en met enkele van mijn teamleden die participeren in projecten. Dat leverde een positief beeld op.”

Meerwaarde WCM Schipper constateert dat in de huidige markt de energietransitie over de hele life cycle van een asset een grote impact heeft op onderhoud. “Daarbij is er van alles gaande in asset management met nieuwe technologie en nieuwe samenwerkingsvormen. Dan is de vraag relevant: kun je dat als bedrijf allemaal alleen overzien en erop inspelen? Het betreft een veelheid aan ontwikkelingen die op je afkomt, dus nee, dat kun je niet allemaal alleen. Daar ligt de toegevoegde waarde voor WCM. Nieuwe technologie of IT-oplossingen kun je niet altijd zomaar implementeren.

In een Fieldlab kom je veel beter van idee naar implementatie, dat is het mooie van dat concept. We leren van wat we daar doen en zien. Daarnaast zien we dat sectoren steeds meer integreren en ook dan is de manier van samenwerken in de Fieldlab-consortia een prima manier om dat na te bootsen en ervan te leren.”

Brengen De nieuwe Stork-directeur wil niet alleen ‘halen’, hij wil ook ‘brengen’ en heeft ideeën over een Fieldlab gericht op de energietransitie en de impact daarvan op het onderhoud. “Het decarbonisatie-vraagstuk vraagt om slimmer en efficiënter onderhoud en/of om een fuel switch. Wat betekent dat voor de onderhoudsstrategie? Waterstofgas is een ander gas dan aardgas, bijvoorbeeld. Wat zijn de implicaties daarvan? Er komen zoveel vraagstukken op ons af waar we ons als industrie op moeten voorbereiden. Een Fieldlab over de energietransitie zie ik als een impuls daarvoor. Ik heb er al wat gedachten bij en die zal ik in de volgende meeting van de Project Board pitchen.”

“WCM is heel waardevol en profijtelijk voor Stork”

Zichtbaarheid Gedurende zijn onderzoek naar de meerwaarde van het WCM-lidmaatschap liep Schipper tegen enkele dingen aan die beter zouden kunnen. “De zichtbaarheid kan wellicht beter. Ik ben al 25 jaar actief in de sector en kende WCM niet. WCM past echter goed bij de huidige tijd en kan dat denk ik nog wel beter vermarkten. Daarnaast mis ik het contact met andere deelnemers. Ik snap dat COVID hierin een hinderpaal is, maar ondanks dat had er misschien toch wel iets meer georganiseerd kunnen worden om partijen bij elkaar te brengen.” WCM Academy “De WCM Academy die nu wordt opgezet zie ik als een logische ontwikkeling. Een van de doelstellingen is immers om kennis te ontwikkelen en uit te dragen, maar het is goed dat dit nu handen en voeten krijgt. Stork ontwikkelt hiervoor een training over corrosie onder isolatie, op basis van de bevindingen uit het WCM-project. Wij leveren de inhoudelijke lesstof en de trainer, WCM doet de marketing. Dat is een win-win.”

“Al met al is WCM heel waardevol en profijtelijk voor Stork. Ik omarm het en breng het ook bij de andere businessunits van Stork onder de aandacht. Ik heb bij Fieldlab Zephyros concepten gezien over offshore unmanned maintenance die ook interessant zijn voor andere toepassingen. Er zijn heel veel mogelijkheden en die wil ik hier intern bespreken.”