Smart Maintenance Skillslab

Samen het smart maintenance onderwijs verder ontwikkelen

De ambitie van het Smart Maintenance Skillslab is om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het smart maintenance skills gap-probleem op de arbeidsmarkt. Verschillende WCM-leden plus een vijftigtal studenten werken samen in het Skillslab.

Onderwijsinstellingen en bedrijven in het Skillslab proberen samen de skills te identificeren die een moderne onderhoudsprofessional moet bezitten. Door samen te experimenteren met nieuwe technologieën, zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR), wil het Skillslab smart maintenance skills helpen ontwikkelen. Ook het ontwikkelen en toepassen van nieuwe onderwijsvormen is een doel.

AR-training

Projectleider Roland van de Kerkhof vertelt over de behaalde resultaten: “Er zijn enkele pilots geweest met technisch dienstverleners Actemium en Stork met verschillende AR-brillen. In de pilots lieten we iemand met telkens een andere AR-bril op werkzaamheden uitvoeren met begeleiding op afstand. De conclusie is dat je mensen hierin moet opleiden. Voor een digitaal onderlegde medewerker heb je het dan over pakweg twee uur, voor een professional met iets minder affiniteit hiervoor is dat wat meer. Met het gebruiken van 3D-printers zien we dezelfde resultaten, met een goede handleiding is ook dit vrij gemakkelijk toe te passen. Het programmeren van een AR-toepassing, het ontwikkelen van een predictive maintenance algoritme en het conditie-gebaseerd nemen van beslissingen daarentegen zijn smart maintenance vaardigheden waar veel meer training voor nodig is.” Op basis van de learnings uit de pilots ontwikkelde Actemium een training voor studenten en werknemers op het gebied van AR.

Storing voorkomen

Logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel werkte binnen Skillslab samen met IT-bedrijf Dimensys. Samen onderzochten ze of je storingen aan de motoren van de lopende banden in een distributiecentrum ziet aankomen als je het stroomverbruik van de motoren meet. Doel: het voorkomen van storingen in het weekend, want dan is er geen monteur beschikbaar. “Een typisch voorbeeld van hoe smart maintenance bijdraagt aan het opvangen van de gevolgen van het tekort aan technici en frustraties in het werk weg kan nemen.”

Serious game

ROC Tilburg en Avans Hogeschool hebben vanuit hun deelname aan het Skillslab de testinstallatie van Fieldlab Campione op Gate2 in Rijen uitgebreid met extra sensoren, een VR-schil en een simulatie voor runaways (plotselinge temperatuurstijging). Doel hiervan is om de leerlingen in een veilige omgeving te laten experimenten met de nieuwste technologie. Ook ontwikkelden de twee scholen een serious game om leerlingen spelenderwijs bekend te maken met de installatie. “Een prima manier om te ontdekken welke werkzaamheden ze op welk moment moeten uitvoeren.” Een frisdranklijn van de opleiding Procestechniek van ROC Tilburg werd voorzien van extra smart maintenance modules.

Minor Smart Maintenance

Avans ontwikkelt op dit moment samen met Techport een minor Smart Maintenance. Met ISPT werkt de hogeschool aan aparte smart maintenance modules. Verder werkt Avans aan een Associate Degree voor smart maintenance en een serie masterclasses voor mensen die al werkzaam zijn in het vakgebied. Kuehne+Nagel wil slim onderhoud opnemen in een eigen technische academy. Ook de Smart Asset Management videocolleges zijn gedurende het Skillslab project ontwikkeld. Al met al dekken de activiteiten binnen het Skillslab vrijwel de hele onderwijskolom; van mbo tot en met universitair en van studenten tot de werkende beroepsbevolking. Het tweejarige project zou eigenlijk afgelopen maart eindigen, maar werd mede door corona verlengd tot december van dit jaar. Smart Maintenance Skillslab is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.